Peimarin Vihreät ry

 

Vihreät - De Gröna

StatCounter

Aloite avoimen lähdekoodin hyödyntämisestä

Valtuustoaloitteet ja puheenvuorot – 17. toukokuuta 2011 klo 15.15

Paimion kaupunginhallitukselle

Valtuustoaloite


Vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntämismahdollisuuksien selvittämiseksi ja avoimen toimisto-ohjelmiston käyttöönottamiseksi Paimion kaupunkikonsernissa

Vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat tietokoneohjelmia, joita saa käyttää, levittää ja muokata vapaasti. Tunnetuimpia vapaita ohjelmistoja ovat suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä käyttöjärjestelmä Linux, Internet-selain Firefox ja toimisto-ohjelmisto OpenOffice.

Vapaiden ohjelmistojen etuna ovat lisenssikustannusten poistuminen, riippumattomuus toimittajista ja toimiminen vaatimattomammilla laitteistoilla. Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta ja Työ- ja elinkeinoministeriö suosittelevat avoimen lähdekoodin käytön lisäämistä julkisessa hallinnossa.

Suomen avoimen lähdekoodin keskuksen COSSin vetämä Avoin koulu -hanke on koonnut vapaista ohjelmistoista koostuvan kokonaisuuden koulujen käyttöön. Vapaita ohjelmistoja ja niihin perustuvia järjesteltemiä käytetään jo yli 100 suomalaisessa koulussa.

Linux tekee kouluissa mahdolliseksi niin sanotun kevytpääteratkaisun, jossa useat käyttäjät käyttävät yhtä aikaa samaa palvelintietokonetta päätteiden välityksellä. Kevytpäätemalli tuo huomattavia säästöjä koulujen ATK-kustannuksiin. Esimerkiksi Kauniaisten suomenkielisen koulutoimen kustannukset ovat laskeneet kolmanneksella yhtä työasemaa kohden. Alempien ylläpitokustannusten lisäksi myös päivityskulut ovat edulliset. Kevytpäätteet ovat lisäksi energiapihejä, mikä tukee kunnan ympäristötavoitteita.

Vapaiden ohjelmistojen merkittävä arvo on niiden tasa-arvoisuus. Ilmaiset ohjelmistot ovat kaikkien kuntalaisten ja koululaisten saatavilla. Tämän vuoksi koulujen oppimateriaalien käytössä vapaita ohjelmistoja pitäisi suosia voimakkaasti.

Yksi keskeinen avointen ohjelmien käyttöä rajoittava tekijä on niiden heikompi tunnettuus. OpenOfficen asentaminen kaupungin työasemiin toisi henkilöstölle avoimen vaihtoehdon ja lisäisi asteittain kaupungin riippumattomuuta yksittäisistä ohjelmistovalmistajista.

Yllä olevan perusteella esitämme,

 • että Paimion kaupunki käynnistää selvityksen vapaiden ja avoimen lähdekoodin ohjelmien hyödyntämiseksi Paimion kaupunkikonsernissa ja,
 • että Paimion kaupungin työasemille henkilöstön käyttöön asennetaan OpenOffice.org tai LibreOffice -ohjelmisto.

Paimiossa 12.5.2011

Vihreä valtuustoryhmä

Kommentoi kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

4 kommenttia artikkeliin ”Aloite avoimen lähdekoodin hyödyntämisestä”

 1. Antti Kari kirjoittaa:

  18. toukokuuta 2011 kello 10.27

  Hienoa, toivottavasti kaupungin päättäjät suhtautuvat aloitteeseen vakavasti. Olen kauan ihmetellyt sitä, miksi julkishallinto keksii pyörän yhä uudestaan ja uudestaan. Veronmaksajien kannalta kyse on hirmuisesta tuhlauksesta, jonka tuotoksia voi käydä kauhistelemassa vaikkapa täällä: http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Julkisten-IT-hankintojen-ongelmat/139123549475460

 2. Antti Kari kirjoittaa:

  18. toukokuuta 2011 kello 10.33

  Oikeusministeriön OpenOffice-projektista voi lukea vaikka täältä: http://www.tietokone.fi/uutiset/microsoft_painosti_ministeriota_openoffice_hankkeessa

 3. Marko kirjoittaa:

  3. kesäkuuta 2011 kello 21.54

  Minusta koulussa todellakin pitäisi käyttää ainoastaan vapaita ohjelmistoja, koska ne eivät aiheuta eriarvoisuutta niin kuin maksulliset vaihtoehdot. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus käyttää koulussa käytettyjä ohjelmistoja. Kertaushan on opintojen äiti.

  Koulunhan pitäisi myöskin olla “maksutonta” oppilaalle.

  Itselläni kouluaikana ei ollut rahaa ostaa lisenssituotetta esitelmien ja tutkielmien tekoon. Aina joutui kikkailemaan ja säätämään, että sai palautettua työn arvosteltavaksi.

  Luulisi myöskin kunnan henkilökuntaa kiinnostavan se, etteivät säästöjen takia joudu lomautetuksi vaan lisensseistä säästyvät rahat käytettäisiin heidän palkkaan. Kyllä minä voin tehdä työn hieman “heikommalla” ohjelmalla, kunhan palkka juoksee.

  Tasavertaisuuden puolesta
  Marko

 4. peimarinvihreat kirjoittaa:

  23. lokakuuta 2011 kello 21.15

  Pahoittelut kommenttien jäämisestä roskapostisuotimeen! Aloitteeseen tartuttiin ripeästi - hallituksen vastaus oli, että ohjelmistoja käytetään jo mahdollisuuksien mukaan. Varsinaisia uusia toimia ei luvattu. Tässä on vähän sama tilanne kuin monessa muussa kehittämisessä - tulosten saamiseksi pitäisi käyttää ensin aikaa ja vaivaa. Ehdotettuun malliin keskeisesti kuuluva kevytpäätemallihan toisi mm. säästöjä, jos ensin panostettaisiin. Hieman pysähtynyt tilanne.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Sivusto on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Kirjaudu